Kostuumpoppen en Duyvetterhoofden

Kostuumpoppen voor musea en andere instellingen

Waarom?

Op verzoek van een Museum Consulent uit Noord-Holland die de vraag van diverse musea naar kostuumpoppen ventileerde, zijn we begonnen met het opstarten van de vervaardiging van deze poppen, eigenlijk “kledingdragers”, die geschikt zijn voor het exposeren van de kwetsbare en vaak kostbare kostuums, klederdrachten en kleding. De behoefte daaraan ontstaat uit een gebrek aan dragers die aan enkele essentiële criteria voldoen: “oude” verhoudingen zoals kleine maten, wespentaillesboezemloos. Maar ook materiaalgebruik: inert, zoals  zuurvrij. Zacht en glad. En met diverse demontabele onderdelen zodat de kleding gemakkelijk, zonder trekken en forceren, aan en uit gedaan kan worden. Het aanzien van de drager is in dit geval ondergeschikt aan het doel en gebruik. Alleen aan de lichaamsdelen die zichtbaar zijn wordt aandacht besteed betreffende de uitvoering.

Duyvetter

Volgend op dit gesprek zijn we in contact gebracht met het Gelders Erfgoed. Hier stonden in het depot diverse oude in onbruik geraakte ,. Gedeeltelijk de “Duyvetter collectie”. Jarenlang zorgvuldig bewaard en nu beschikbaar gesteld door de directeur hebben we het geheel meegenomen om o.a. de verloren gegane collectie Duyvetter weer nieuw leven in te kunnen blazen.

De mallen hebben we meegenomen naar ons atelier en er inmiddels uit iedere hoofdmal een afgietsel van gemaakt om te zien welke gezichten er zoal beschikbaar en herbruikbaar zijn. Dat was verassend. Een gedeelte bestaat uit Duyvetter hoofden. Een ander gedeelte zijn onbekende boetseersels en oude etalagepop hoofden.

In ieder geval kunnen we nu oude Duyvetter poppen collecties in musea aanvullen, restaureren en/of vervangen.

Mogelijkheden

Dit is nog maar het begin. We hebben een jarenlange ervaring door de eindeloze reeks zeer gevarieerde objecten, modellen, diorama’s enz., gemaakt in het verleden (zoals u kunt zien op de rest van de website, zie ook de Zeemeermin, en Bezoekerscentrum Ilperveld, onder “musea”).
Hierdoor is de kennis van materialen groot. Ook werken we nog steeds samen met diverse specialisten, waardoor de mogelijkheden onbegrensd zijn.

Zodoende kunt u, behalve uit de bestaande modellen voor de “kledingdragers”, hoofden en handen ook kiezen uit:
• nieuw geboetseerde hoofden die bijvoorbeeld passen bij de groep in uw tentoonstelling,
• nieuwe hoofden die bepaalde karakters hebben,
• andere lichaamsvormen, bijvoorbeeld als de maat van de kleding van uw museum er niet bij zit,
• andere handen zodat ze een bepaalde functie kunnen uitvoeren, of grof of juist heel fijn dienen te zijn,
• pruiken of haarstukken,
• het laten maken of repareren van sieraden of replica’s daarvan,
• het laten maken of repareren van kledingstukken of replica’s daarvan.
• Tevens repareren we uw bestaande poppen, en kunt u ook bijvoorbeeld alleen een handje of hoofd of been, of wat dan ook, bestellen.

Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft een artikel geplaatst . Zie de foto’s hiernaast.